Reconstructie moord Harry Zunnebeld in Opsporing Verzocht

Na ruim 17 jaar hoopt de politie eindelijk de moordzaak op te lossen.

Op 14 december 1994 wordt de 75-jarige kolenboer Harry Zunnebeld dood aangetroffen in zijn woning aan het Van Nahuysplein in Zwolle. Hij is met geweld om het leven gebracht.

Cold Case
De politie heeft al in januari 1995, een maand na de moord, een oproep in o.a. Opsporing Verzocht gedaan. Die uitzending leverde toen ook dusdanig goede tips op dat de politie in de loop van januari 1995 vijf mannen uit Zwolle en omgeving konden arresteren op verdenking van betrokkenheid bij Zunnebelds dood. Eén van die mannen heeft destijds toegegeven dat hij een keer bij Zunnebeld thuis is geweest, maar verder heeft hij zich op zijn zwijgrecht beroepen. Uiteindelijk zijn de verdachten wegens gebrek aan bewijs weer op vrije voeten gesteld. Het dossier werd na verloop van tijd gesloten. Sinds kort is het weer geopend door het coldcase team van de regiopolitie IJsselland.

Meer daders
Het heeft er alle schijn van dat er minimaal twee daders bij betrokken waren. De benen van het slachtoffer waren vastgebonden met touw en hij was dusdanig mishandeld dat het letsel nauwelijks door één persoon kan zijn toegebracht.

Houtje-touwtje
Er is in de woning van Zunnebeld een lusje van een houtje-touwtje jas achtergebleven. Het is een bruinleren lusje met een beschadigd stukje hout en het is vrij aannemelijk dat dus één van de daders een zgn. houtje-touwtje jas heeft gedragen. In de woning zijn geen braaksporen aangetroffen: dus lijkt het erop dat Zunnebeld zijn moordenaars zelf heeft binnen gelaten of samen met hen mee naar binnen is gegaan.

Parken
Zunnebeld bezocht regelmatig in Zwolle het park bij de Potgieterssingel en het Park Eekhout. Zunnebeld is voor het laatst levend gezien in het park Eekhout. Hij nam geregeld jonge mannen mee naar huis. Er is destijds met een heleboel mannen gesproken die Harry Zunnebeld kenden vanuit de parken waar hij vaak kwam. Zunnebeld kan misschien vermoord zijn om een persoonlijk conflict met iemand binnen de homoscene maar er wordt ook rekening mee gehouden dat het om geld ging. Eigenlijk iedereen binnen die homoscene maar ook daarbuiten wist dat hij een eigen zaak had en vaak ook veel contant geld in huis had.

Postzegels
Er is een flink geldbedrag aangetroffen in een afgesloten lade in zijn huis dat niet is meegenomen. Harry was fanatiek postzegelverzamelaar. Die verzamelde hij al sinds zijn 15e. Hij bezocht regelmatig postzegelclubs en had een vrij exclusieve collectie opgebouwd. Zo had hij een waardevolle verzameling Vaticaanse postzegels, oude Nederlandse postzegels en van de Nederlandse Overzeese gebiedsdelen, met destijds een waarde van 50 tot 100 duizend gulden. Die specifieke collectie was na zijn dood niet meer in zijn huis te vinden en is dus mogelijk door de daders meegenomen. Die bijzondere postzegels kunnen na zijn dood in december 1994 te koop zijn aangeboden en een postzegelkenner zal zich dat misschien nog kunnen herinneren.

Wroeging
Het is goed mogelijk dat de daders in de loop der jaren toch met anderen over de dood van de kolenboer hebben gepraat. Of misschien zijn er wel mensen die in 1994 een hele hechte band met de daders hadden en toen uit loyaliteit niks hebben willen of durven zeggen en daar nu toch anders over zijn gaan denken. Er moeten mensen zijn die weten wie Harry Zunnebeld in 1994 heeft omgebracht of waarom dat is gebeurd. De politie hoopt dat die mensen na al die jaren openheid van zaken willen geven.

Beloning
De hoofdofficier van justitie in Zwolle looft een beloning uit van 15.000 duizend (zegge: vijftienduizend) euro voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Vragen politie
Wie is er op 14 december 1994 getuige geweest van de moord op de 75-jarige kolenboer Harry Zunnebeld in zijn woning aan het Van Nahuysplein in Zwolle?
– Wie herkent het bruinleren lusje met een beschadigd stukje hout van waarschijnlijk een houtje-touwtje jas?
– Wie kent Harry Zunnebeld uit de parken waar hij regelmatig kwam om jongens te ontmoeten en op te pikken en heeft nog niet met de politie gesproken?
– Wie heeft de postzegels na Harry’s dood in december 1994 te koop aangeboden gekregen of weet waar die postzegels gebleven zijn?
– Wie kan er meer vertellen over het mogelijke motief voor de moord op Harry Zunnebeld?
– Wie heeft er over het algemeen informatie over deze zaak en heeft dit nog niet met de politie gedeeld?

Reacties
Politie IJsselland: 0800-6070 (gratis)
Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 (gratis)
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-345 8 999.

Bron: Opsporing Verzocht

 

Rob Jager

fotograaf en cameraman voor Weblog Zwolle en Persbureau Meter. Een vader van 2 prachtige dochters. getrouwd met Brigit en woonachtig in de Zwolse wijk Westenholte. Een fanatieke fotograaf/camjo die zoveel mogelijk achter het nieuws aan gaat. Verder full-time IT Consultant bij Detron Detachering met een gezonde stroom cafeïne. Verder erg gek van zijn koi karpers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *