Brandweer IJsselland doet grote oefening in woonzorgcentrum ‘De Weezenlanden’

Zwolle – Donderdagavond 14 november was het voormalige woonzorgcentrum ‘De Weezenlanden’ het decor van een grote hulpverleningsoefening van brandweer, politie en ambulance.

Het verzorgingshuis staat al geruime tijd leeg en dat trekt ook deze avond zwervers en andere daklozen aan die hier het is warmer willen hebben, een drietal zwervers besloot het iets warmer te maken door een vuurtje te maken op de tweede verdieping. Al snel nam de omvang van het eerder gestichte vuurtje in omvang toe en dit viel een voorbijganger op, deze sloeg vervolgens in het naastgelegen ziekenhuis alarm die melding maakte van een brand. Voor de brandweer die op dat moment nog aanrijdend was, was het niet bekend of er nog eventuele slachtoffers in het pand waren, bij de ingang werden zij opgewacht door een slachtoffer met brandwonden aan de hand

14-11-2013_peletonsoefening_zwolle_205

en en het gezicht, deze waren veroorzaakt met een bluspoging met whiskey. Al snel bleek dat de brandweer het niet met één blusvoertuig aankon waarna is opgeschaald naar ‘middelbrand’ waarbij een OVD (Officier van Dienst) en een tweede blusvoertuig ter plaatse waren gekomen om zo toch een snelle en veilige redding van slachtoffers te kunnen doen.

14-11-2013_peletonsoefening_zwolle_221

Ondertussen troffen brandweerlieden nog één slachtoffer aan met brandwonden die niet precies wist of er sprake was van meer slachtoffers. De brand wist inmiddels ook over te slaan naar de derde verdieping waar ook de gangen onder de rook kwamen te staan. Ook nu bleek het te zijn dat er meer manschappen nodig waren omdat er nog meer zwervers aanwezig bleken te zijn en gered moesten worden, na het sein ‘grote brand’ is er nog verder opgeschaald naar GRIP 1 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) waarbij ook extra toevoer van bluswater uit de stadsgracht noodzakelijk was geworden. De vlammen bleven om zich heen slaan en ook de vierde verdieping viel ten prooi aan de vlammen. Een aantal zwervers pikte het niet dat zij naar buiten zijn gebracht en keerde zich tegen de aanwezige agenten die hardhandig in moesten grijpen om hen aan te kunnen houden. De brand was inmiddels zo groot geworden dat het pand als verloren moest worden beschouwd waarbij het afbrandscenario van kracht werd.

Ook zijn er foto’s gemaakt door @hoguhugo.. Die zijn hier te vinden: FLICKR

Rob Jager

fotograaf en cameraman voor Weblog Zwolle en Persbureau Meter. Een vader van 2 prachtige dochters. getrouwd met Brigit en woonachtig in de Zwolse wijk Westenholte. Een fanatieke fotograaf/camjo die zoveel mogelijk achter het nieuws aan gaat. Verder full-time IT Consultant bij Detron Detachering met een gezonde stroom cafeïne. Verder erg gek van zijn koi karpers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *