IJsbeelden Festival Zwolle 2013 van start gegaan

Zaterdag 7 december zwaaien om 10.00 uur de deuren open en kan iedereen genieten van kristalheldere ijsbeelden en sprankelende sneeuwbeelden. Hoewel het thema ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’ is, gaat het IJsbeelden Festival zo’n 450 jaar terug in de geschiedenis. Het verhaal begint bij Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. Via Filips II en de 80-jarige Oorlog, de moord op Willem van Oranje, de slag bij Nieuwpoort en het Turfschip van Breda voert de reist naar de stadhouders, om via Lodelijk Napoleon (‘iek bien jullie nieuwe konijn’) uit te komen bij de intocht van Koning Willem I. Alle vorsten sindsdien worden in karakteristieke scenes neergezet. Koning Willem III is uitgebeeld als een vier meter hoge gorilla. In de volksmond noemde men hem ‘Koning Gorilla’.

Koningin Wilhelmina mag op 11-jarige leeftijd niet meer met haar poppen spelen; deze worden opgeborgen in een vitrinekast in haar slaapkamer. Koningin Wilhelmina spreekt via Radio Oranje het Nederlandse volk toe vanuit Londen. Door de Gouden Koets kun je lopen.

07-12-2013_IJsbeelden_opening_100

Koningin Juliana is zowel op de fiets te zien als met kaplaarzen aan in het overstroomd gebied ten tijde van de Watersnoodsramp. Prins Bernhard is te zien als voorzitter van het Wereld Natuurfonds. Prinses Beatrix neemt de kroon over van haar moeder. Prins Claus werpt zijn stropdas af. Prins Willem-Alexander schaatst de Elfstedentocht, doet goed werk voor het IOC en huwt Prinses Máxima (met de bekende traan gelaten door Máxima). Na Huis ten Bosch worden de bezoekers uitgezwaaid door de drie Prinsesjes vanaf het balkon van Paleis op de Dam. Natuurlijk kunnen bezoekers in de huid van een ijsbeeld kruipen en van de glijbaan naar beneden zoeven. Ook kunnen ze plaatsnemen op de troon om de troonrede uit te spreken.

07-12-2013_IJsbeelden_opening_101

07-12-2013_IJsbeelden_opening_102

07-12-2013_IJsbeelden_opening_103

07-12-2013_IJsbeelden_opening_104

07-12-2013_IJsbeelden_opening_105
07-12-2013_IJsbeelden_opening_106

07-12-2013_IJsbeelden_opening_107

07-12-2013_IJsbeelden_opening_108

07-12-2013_IJsbeelden_opening_109

 

Rob Jager

fotograaf en cameraman voor Weblog Zwolle en Persbureau Meter. Een vader van 2 prachtige dochters. getrouwd met Brigit en woonachtig in de Zwolse wijk Westenholte. Een fanatieke fotograaf/camjo die zoveel mogelijk achter het nieuws aan gaat. Verder full-time IT Consultant bij Detron Detachering met een gezonde stroom cafeïne. Verder erg gek van zijn koi karpers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *