IJsblokken voor IJsbeelden Festival zijn gearriveerd

Zwolle – De reusachtige ijsblokken voor het IJsbeelden Festival in de historische NS-loods bij het station van Zwolle arriveren op zondag 16 en maandag 17 november 2014 in Zwolle. Daarmee wordt de volgende stap in het bouwproces van ‘de World in Motion’ gezet. Dit is een spectaculair evenement met in de hoofdrol een ruim scala aan opzienbarende Voertuigen, Vliegtuigen en Vaartuigen.

Naast 250.000 kilo sneeuw, die ter plekke wordt gefabriceerd, is voor het IJsbeelden Festival ook 250.000 kilo ijs nodig. De reusachtige ijsblokken (2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog) worden vanuit de koelvrachtwagens in de gekoelde locatie (8 graden onder 0) geplaatst. Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden van tevoren in een periode van zo’n vier tot zes weken bij een temperatuur van -30Cº vervaardigd, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Deze ijsblokken komen naar verwachting zowel op zondag 16 als maandag 17 november vanaf 17.00 uur aan.

16112014_ijsbeelden_festival_20-2

Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. Een speciaal uit Finland overgekomen team stapelt de kolossale blokken ijs met behulp van een vorkheftruck op elkaar om zo de gewenste hoogte van de sculptuur te bereiken. Als het stacken achter de rug is, kunnen de kunstenaars aan de slag. Het team van veertig internationale en Nederlandse carvers gaat vrijdag 21 november aan de slag.

16112014_ijsbeelden_festival_21-2

Wat is er te zien?
Elk kunstwerk van ijs en sneeuw vertelt een uniek verhaal waar de bezoekers als vanzelf onderdeel van worden. Zien, doen én beleven, dat is wat bezoekers van het IJsbeelden Festival in Zwolle mogen verwachten. Beleef de fatale eerste reis van de Titanic of maak de eerste landing op de maan nog een keer mee. Aanschouw de schoonheid van voertuigen uit de tijd van de Industriële Revolutie of geef gas in een Formule-1 auto. Zo maar een greep uit de imposante kunstwerken en tal van historische momenten die worden uitgebeeld in glashelder ijs en sprankelende sneeuw.

Openingstijden
Het IJsbeelden Festival vindt plaats van zaterdag 6 december 2014 tot en met zondag 25 januari 2015. Buiten de kerstvakantie zijn de indrukwekkende en metershoge ijs- en sneeuwbeelden van dinsdag tot en met vrijdag te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de kerstvakantie is het IJsbeelden Festival dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur, dus ook op de beide kerstdagen. Op Nieuwjaarsdag is het IJsbeelden Festival gesloten.

16112014_ijsbeelden_festival_22-2

16112014_ijsbeelden_festival_23-2

16112014_ijsbeelden_festival_24-2

16112014_ijsbeelden_festival_25-2

Rob Jager

fotograaf en cameraman voor Weblog Zwolle en Persbureau Meter. Een vader van 2 prachtige dochters. getrouwd met Brigit en woonachtig in de Zwolse wijk Westenholte. Een fanatieke fotograaf/camjo die zoveel mogelijk achter het nieuws aan gaat. Verder full-time IT Consultant bij Detron Detachering met een gezonde stroom cafeïne. Verder erg gek van zijn koi karpers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *