Hulpdiensten houden levensechte oefening bij PEC Zwolle

Zwolle – Vrijdag middag was er een levensechte oefening in het MAC3 stadion. Hier werd vanavond een wedstrijd gespeeld en kwam er ineens een drone het stadion binnen gevlogen. Deze explodeerde in de lucht op ongeveer vier meter hoogte. Dit gebeurde met een enorm harde knal, met als gevolg dat er scherven in de rond vlogen.

Er raakten diverse mensen gewond in het rolstoelvak op tribune Zuid. Enkele lagen levenloos op de grond. Er ontstaat paniek op de tribune en mensen begonnen zich richting de uitgang te bewegen. Hierbij werden sommige mensen onder de voet gelopen. Ook in het uitvak begonnen de mensen naar de uitgang te lopen. In dit vak raakten er geen mensen direct zichtbaar gewond. De EHBO en veiligheidsmedewerkers van PEC Zwolle begaven zich als eerste op de tribunes. Al snel werd duidelijk dat dit een serieus incident was en alarmeerden zij de hulpdiensten. Enkele slachtoffers zijn overgebracht naar de Spoedeisende Hulp bij Isala.

Al snel kwam ook de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) nadat men het vermoeden had dat het ging om een “vuilebom”. Hij meette inderdaad een verhoogde concentratie radioactieve straling. Hierop werd direct actie ondernomen en gingen zij direct het stadion uit. Terwijl de hulpdiensten druk zijn met alle slachtoffers en de situatie inmiddels GRIP3 was kwam er ook nog eens een melding binnen van een verdacht pakket op het station van Zwolle. Hier bleek een rolkoffer te staan in de tunnel onder het spoor door. Het station werd ontruimt en het treinverkeer werd stilgelegd. Na onderzoek door de EOD (Explosieven OpruimingsDienst) bleek deze koffer ook een verhoogde radioactieve straling te geven. Het ging hier dus ook om een vuile bom. De EOD heeft de bom opgeruimd en meegenomen.

Uiteraard was dit het scenario van een grote rampenoefening die de hulpdiensten samen hielden. Dit om van elkaar te leren. Aan deze oefening deden enkele tientallen vrijwilligers mee die als figurant speelden.

Rob Jager

fotograaf en cameraman voor Weblog Zwolle en Persbureau Meter. Een vader van 2 prachtige dochters. getrouwd met Brigit en woonachtig in de Zwolse wijk Westenholte. Een fanatieke fotograaf/camjo die zoveel mogelijk achter het nieuws aan gaat. Verder full-time IT Consultant bij Detron Detachering met een gezonde stroom cafeïne. Verder erg gek van zijn koi karpers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *